Bloemtaart met groente – de Basis

Op het eerste gezicht leek het volledig te mislukken: mijn pre-kerstdiner groente bloemtaart. Zo mooi als ik ze op de foto’s zag, zo kleurrijk.. Het ging bij mij al mis bij het inkopen. Geen gele courgette aanwezig in de verscheidene winkels die ik afstruinde.. Ook geen grote winterwortels.. Hoe moest dat nu? Geen gele of oranje groente.. Zucht… Ik staakte mijn zoektocht en ging gewoon aan de slag. Met alleen een courgette, vertegenwoordiger van de groene groente, en aubergine, vertegenwoordiger van de paarse groente, startte mijn probeersel: het bakken van een bloemtaart. Veel tijd had ik er niet voor, dus het maken van eigen deeg zat er niet in. Maargoed het was ook maar een uitprobeersel, hield ik mezelf voor. Het beslag was zo gemaakt, toen kwam het leuke gedeelte het vormen van de bloem. Dit ging finaal mis (dacht ik!), mijn slierten groente waren niet even breed en dus was het passen en meten. Uiteindelijk, ondanks alles bleek het resultaat eigenlijk best oké. Mits je liefhebber van courgette en aubergine bent natuurlijk.

 Van mislukking tot nog best goed gelukt!

Vandaar deze “bloemtaart – de basis” post, omdat (hoe moeilijk het ook lijkt) het niet blijkt te kunnen mislukken. (Ervaringsdeskundige hier!) Of je moet hem aan laten branden natuurlijk 😉 Natuurlijk is er altijd ruimte voor verbetering en ik zal blijven oefenen met het maken van deze groentetaart én het vinden van een gele courgette (Want waar dat ding te koop is..)
Weet jij het?

Inspiratie van Rudolph’s bakery – Hier vind je ook het recept voor het maken van je eigen deeg!

Bloemtaart - Chez Bo

Bloemtaart – De Basis

 Bijgerecht voor 4 personen
Makkelijke / Snelle versie
Bereidingstijd circa 30 minuten, baktijd 35 minuten.

Dit heb je nodig:

1 Courgette
1 Aubergine
2 Eieren
200 gram roomkaas
Een flinke hand gedroogde peterselie
Hartige taartdeeg
Olijfolie om in te vetten

Oven
Bak / springvorm van circa 18 cm
(groter mag altijd, maar gebruik dan wat meer ingrediënten).
Kaasschaaf of rasper met één raspgat (zeg je dat zo?)
Snijplank
Vork & schaaltje

DSCN3019 DSCN3033

Zo ga je aan de slag

Stap 1: Verwarm de oven voor op 180 graden.
Stap 2: Vet de springvorm in met olijfolie.

Tip: Je kunt ook een bakpapiertje gebruiken voor op de onderkant van je springvorm, mits je springvorm écht heilig is.
Echter heb je dan wel het risico dat met het serveren van de taart je het papiertje mee serveert..

Stap 3: Vorm met het hartige taartdeeg een bodem en een opstaande rand in de springvorm.
Stap 4: Klop de twee eieren in een schaaltje en voeg de roomkaas toe. Blijf roeren totdat een mooie gladde massa ontstaan.
(Dit kan ook met een mixer.)
Stap 5: Voeg de gedroogde peterselie aan het mengsel toe en roer nogmaals goed door elkaar.
Stap 6: Zet het eimengsel even weg, pak de courgette en de aubergine erbij. Was ze goed.
Stap 7: Rasp met de rasp de courgette in de lengte, zodat je lange dunne plakken courgette krijgt. Probeer de breedte (de smalle zijde van de courgettes) even groot te maken.

Tip: Dit is een heel geklungel af en toe (vooral met een botte kaasschaaf!), als het niet zo precies gaat is het geen ramp. Ik heb zelf ervaren dat het er toch nog mooi uit komt te zien!

Stap 8: Rasp ook de aubergine over de lengte in lange dunne plakken.
Stap 9: Giet het roomkaaseimengsel in de bakvorm over het hartige taartdeeg.
Stap 10: Steek één voor één de plakken courgette horizontaal in de taart (smalle kant naar onder lange kant horizontaal.) Begin aan de buitenkant en werk naar binnen! Probeer een roos te vormen. Druk goed aan tegen de zijkanten, maar niet tegen de onderkant (dan loopt de roos onder met het eimengel). Wissel de verschillende groentes af, zoals op de foto of naar eigen inzicht.
Stap 11: Heb je nog wat deeg over aan de bovenkant? Vorm dit dan mooi rondom de bloem/roos.
Bestrijk dit wel nog even met wat olijfolie!
Stap 12: Bak de taart in 35 minuten in het midden van de oven af op 180 graden.

Really pretty pretty voor Kerst! Natuurlijk kun je ook andere langwerpige plakken groente gebruiken!
Succes ermee! En smakelijk!
En kom je er niet uit dan kun je altijd nog even het filmpje van Rudolph’s bakery  kijken!

Bloemtaart, de basis - Chez Bo

 

2 thoughts on “Bloemtaart met groente – de Basis”

  1. Pap Mam schreef:

    Kei mooi geworden die bloemtaart. Ik vind hem/haar prachtig.
    Knap om met andere ingrediënten toch zoiets te maken.

    En was ie lekkere?? Kusjes Pap Mam en Snoeske

    1. Chez Bo schreef:

      Hij kan nog mooier, maar voor de eerste keer zal ik niet al te kritisch zijn haha!
      Ja erg lastig om een gele courgette te vinden, weten jullie waar je die kunt kopen?
      Ik vond hem lekker! Maar je moet wel van aubergine houden, anders denk ik niet dat je hem lekker vindt.

      Groetjes aan iedereen! xx Bo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Post

Read previous post:
Homemade (stressvrije) tiramisu

Na een weekendje kletsen, sightseeing en natuurlijk eten met m'n vriendinnetje dat studeert in Edinburgh, zag je vast wel op...

Close