Homemade: Fish & Chips

Als je ooit in Engeland bent geweest, ken je het vast wel; Fish & Chips. In deze blogpost deel ik een recept om Fish & Chips zelf te maken. Gewoon lekker thuis én het is super easy! Het recept is door mijn moeder bedacht.

Fish & Chips, je kunt er bijna niet omheen in Engeland… Bij iedere pub, bar of eethuis kun je het krijgen. Zelfs op straat wordt het verkocht. Vroeger kreeg je het mee in een krant. (Nu gewoon op een bord of in speciaal papier met een krantenafdruk erop.)

Wil je het helemaal goed? Maak er dan ook een lekker sausje bij. Maar ben gewaarschuwd: het is ongebruikelijk mayonaise bij de Fish & Chips te eten. De Engelsen zullen je raar aankijken wanneer je dit bestelt haha! Een knoflook dille sausje is erg lekker bij dit gerecht.

Homemade: Fish & Chips - www.chezbo.nl

Homemade: Fish & Chips

 Hoofdgerecht
Voor 2 personen

Dit heb je nodig

Voor de ‘Fish’

2 Pangasius of Tilapia filets*
verse citroen (of citroensap uit een flesje)
1 ei
1 kopje bloem
paneermeel (of verkruimelde beschuiten)
zout en peper
olijfolie of zonnebloemolie

*sommige filets zitten verpakt met water, probeer een verpakking te zoeken zonder water.

1 koekenpan (voorkeur: met Tefal bodem)
1 spatel om de vis om te keren
een paar velletjes keukenpapier
drie diepe borden
1 vork

Voor de ‘Chips’
6 grote vastkokende aardappelen
Flinke scheut zonnebloemolie

Schilmesje
Frietpan / Friteuse
Schone theedoek

Tip: Geen frietpan? Je kunt de aardappelen ook in een koekenpan bakken. Zie hieronder ook een beschrijving.

Homemade: Fish & Chips - www.chezbo.nl Homemade: Fish & Chips - www.chezbo.nl

Zo ga je aan de slag

Met de ‘Fish’:

Stap 1: Laat de filet ontdooien, dep daarna de vis droog met het keukenpapier.
Stap 2: Klop het ei met een vork in een diepe bord goed los, strooi hier wat zout en peper bij.
Stap 3: Doe de bloem in een diep bord.
Stap 4: Doe de paneermeel ook in een ander diep bord.
Stap 5: Haal de vis met een vork door de bloem, daarna door het ei en als laatste door de paneermeel.
Stap 6: Zet de koekenpan op een laag vuurtje en giet er flink wat olijfolie of zonnebloemolie in.
Stap 7: Leg de vis in de pan en laat hem rustig bruin worden. Keer af en toe de vis om.
Stap 8: In ongeveer een half uurtje is de vis klaar. Ondertussen kun je met de ‘Chips’ aan de gang.
Stap 9: Zet het vuur op laatst wat hoger, zodat er een mooi bruin kostje om de vis heen komt.
Stap 10: Serveer de vis met knoflooksaus of met een schijfje citroen.

Met de ‘Chips’

Stap 1: Schil de aardappelen.
Stap 2: Was de aardappelen.
Stap 3: Snij maantjes, blokjes, schijfjes of frietjes van de aardappelen.
Stap 4: Dep de aardappelpartjes met een schone theedoek droog.
Stap 5: Bak de aardappelen in 8 minuten gaar in de friteuse. Gebruik de friteuse zoals je die normaal gebruikt.

Een kleine beschrijving: (Vul de friteuse met zonnebloemolie tot het maximum. Dit staat meestal in de pan zelf Min/Max. Vul het frietmandje met de droog gedepte aardappelpartjes. Het kan zijn dat het flink gaat spetteren en dat er schuim ontstaat, dit is vanwege water dat nog in de aardappel zit. Wanneer dit het geval is, haal dan het frietmandje een paar keer omhoog, totdat de schuim niet meer te hoog komt.

Heb je geen friteuse? Zet dan een koekenpan op een laag vuurtje. Doe er een flinke scheut olijfolie of zonnebloemolie in en leg de aardappel-partjes in de pan. Laat ze rustig garen, ze worden vanzelf bruin.

 

One thought on “Homemade: Fish & Chips”

  1. Mam en Pap schreef:

    Hoi Bo

    Ziet er heerlijk uit!! en is ook heerlijk, een visje is gezond en lekker.
    Komt bij ons toch wel een keer op onze borden.

    Dikke knuffel Pap Mam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees vorig bericht:
Gevulde champignons met pesto

Deze gevulde champignons vormen een heerlijk voorgerecht of tapashapje. De smaken combinatie van pesto, pijnboompitten en kaas komt nog beter...

Sluiten