Pepernotenprobeersel #1

Omslagfoto pepernoten

Eens moet de eerste keer zijn: pepernoten bakken!

Bij Sinterklaas horen pepernoten. Je kunt ze twee maanden voor 5 december al overal in de winkels aanschaffen. Maar zelf maken is natuurlijk veel leuker! Ik had ze nog nooit gebakken, maar vond wel dat ik mijn eerste poging dit jaar toch maar eens moest gaan wagen. Zie hier Pepernotenpoging #1.

IMG_5206 IMG_5207

Niet geheel gelukt zoals je ziet.. Het waren meer speculaaspepernotenkoekjes qua grootte en vorm. Dit komt omdat ik ze punt 1: te plat heb gemaakt en punt 2: dat ze zijn gaan rijzen in de oven, waardoor ze nóg groter werden. Qua smaak kwamen ze redelijk dichtbij!

Twee tips om dit te voorkomen:
– Maak ze kleiner dan dat je denkt dat goed is. (dan zijn ze precies goed haha)
– Maak ze niet té plat
– Zet het deeg een dagje in de koelkast, dan rijzen de pepernoten minder.

Hoe maak je deze pepernoten dan? Eigenlijk heel makkelijk. Lees maar mee!

Dit heb je nodig:
(voor maar liefst 100 enorme pepernoten! Dus ik denk misschien wel 150 normale!)

IMG_5197
– 150 gram boter
– 125 gram donkerbruine bastaardsuiker
– 10 gram speculaaskruiden
– 250 gram zelfrijzend bakmeel
– 4 eetlepels melk

– oven
– 1 of 2 bakplaten met bakpapier
– een kom

Zo maak je ze:
Stap 1: Bekleed de bakplaat en verwarm de oven voor op 160 graden.

IMG_5198
Stap 2: Doe alles behalve de melk in een kom en meng lekker goed door elkaar. Lekker kneden, kneden en nog eens kneden totdat de boter goed opgenomen is.

IMG_5199
Stap 3: Voeg eetlepel bij eetlepel de melk toe, zodat het een lekkere soepele deegbal wordt.
Tip: Laat dit iemand anders doen, want je eigen handen zitten vol met deeg!

IMG_5201
Stap 4: Maak kleine balletjes, maak ze echt niet te groot! Dit was bij mij het geval.. dan worden het net koekjes haha (ook lekker hoor). Ik had maar 1 bakplaat, maar verdeel ze liever op 2 bakplaten zodat je wat ruimte tussen de balletjes kunt houden. Lekker rollen, veel plezier!

IMG_5203
Stap 5: Hier ging het bij mij fout. Ik heb ze té plat gemaakt, een heel klein duwtje is voldoende!
Duw met een lepel een klein plat stukje op ieder bolletje zodat je de pepernotenvorm krijgt.

Stap 6: Bak de pepernootjes in het midden van de oven op 160 graden in 15 à 20 minuten bruin.

Niet zo moeilijk toch? En daarna lekker strooien of je eigen schoen zetten en vullen!
Mhh ik hou van pepernoten, ik hou van Sinterklaas. Bak ze!

Liefs, Bo

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees vorig bericht:
Simpele Garnalencocktail met Citroenmayonaise en Avocado

Gisteren zat ik nog zo enthousiast te schrijven over Sinterklaas, met pepernoten en schoenen zetten enzo. Maar nu denk ik...

Sluiten