Millionaire’s Shortbread Caramel


It’s Damn Good. Millionaire’s shortbread, het stond nog op mijn “must-bake”-list. Totdat mijn ouders op vakantie gingen en ik had beloofd om de dag ervoor op een toetje te trakteren. Toen was de keus snel gemaakt: dit moest ik een keer maken. Net zoals mijn vader ben ik een enorme zoetekauw, we smulden die avond dan ook enorm van deze zoete lekkernij van koek, caramel en chocolade.

Millionaire's shortbread caramel - Chez Bo

Millionaire’s Shortbread Caramel

Er was overigens een heleboel over, dus dat namen mijn vriend en ik mee naar werk. Dat vonden de collega’s niet erg 😉 Wil je dit recept maken? Het is geen recept om “even snel” tussendoor te maken. Je moet namelijk wachten totdat de verschillende lagen uitgehard zijn. Nu heb ik niet zoveel geduld, dus heb ik de diepvries gebruikt om het proces een beetje te versnellen.

Dit heb je nodig voor 20 stukken shortbread

225 gram bloem
325 gram gezouten boter
75 gram witte basterd suiker
1 blik gecondenseerde melk
75 gram stroop
300 gram pure chocolade

Een vierkante brownievorm bekleed met bakpapier.
(of een ronde taartvorm als je geen brownievorm hebt).

Millionaire's shortbread caramel - Chez  Bo

Zo ga je aan de slag:

Verwarm de oven voor op 150 gram (hete lucht)

1. Biscuit bakken
Kneed de 225 gram bloem, 150 gram van de boter en 75 gram witte basterd suiker door elkaar.
Doe dit totdat een kruimelig deeg ontstaat.
Vet de springvorm in met boter en leg er een blaadje bakpapier overheen.
Druk het deegje in de bakvorm, zorg dat de hele bodem bedekt is.
Het beste kun je de achterkant van een eetlepel gebruiken en daarna je vuist om het extra goed aan te drukken.
Bak de biscuit in het midden van de oven in 30 minuten af, totdat deze mooi licht bruin is. Wellicht lijkt hij nog niet goed, maar als je de biscuit wat af laat koelen zul je zien dat het wat harder wordt. Laat de biscuit helemaal afkoelen.

2. Caramel maken – is het caramel, karamel of kameel? 😛 Grapje
Smelt vervolgens de rest van de boter, 175 gram, in een pan met een dikke bodem.
Voeg vervolgens 1 blik gecondenseerde melk en de 75 gram stroop toe.
Breng het geheel rustig aan de kook en blijf heel heel goed roeren met een vuurvaste spatel of lepel.(anders brandt het aan!).
Laat de boel karameliseren, er komen bubbeltjes en je ziet het mengsel dikker worden.
Als het mengsel zeer langzaam van je spatel afloopt is de karamel goed.
Laat de karamel wat afkoelen en giet over de biscuit bodem heen, zorg dat alles een gelijk laagje Karamel heeft.

3. Chocolade smelten
Smelt ondertussen de 300 gram pure chocolade au-bain marie.
Dit doe je door een vuurvaste schaal boven een pan met heet water te hangen.
Uiteraard kun je de chocolade ook smelten in de magnetron, een aantal keren doorroeren helpt het proces te versnellen.
Giet de chocolade over de karamel heen en strijk goed glad met de achterkant van een lepel.
Laat de Millionaire’s Shortbread met caramel nu helemaal afkoelen.

Het wachten totdat alle chocolade gestold is, is enorm moeilijk (ja dat weet ik). Uiteraard is het het wachten waard. Let op: alleen voor échte zoetekauwen. Smakelijk!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *