Homemade Flammkuchen met spekjes, kaas en ui 1


Flammekueche, Flammkuchen of Tarte flambée, zo heet deze specialiteit uit de Elzas. Ik kan me mijn laatste keer Flammkuchen nog goed herinneren. Dit was toen ik afgelopen september in Berlijn was voor mijn verjaardag. Vorig jaar was niet de eerste keer dat ik in aanraking kwam met deze specialiteit. Vroeger, toen ik ongeveer 14 jaar oud was, gingen mijn ouders en ik met de caravan op vakantie naar Saarburg in Duitsland. Midden in Saarburg zat een Italiaans restaurant die deze pizza lookalike serveerde als voorgerecht. Toen vond ik het nog een beetje raar dat er geen tomatensaus op deze “pizza” zat. Ik had toen nog niet door dat het twee totaal verschillende gerechten waren. Ik noem het gerecht nu niet meer “een witte pizza”, maar gebruik nog wel steeds een pizzasnijder om de Flammkuchen mee te snijden.

Dit recept is afkomstig van mijn moeder en is lekker als voorgerecht, borrelhapje of als bijgerecht.

Homemade Flammkuchen met spekjes, kaas en ui - www.chezbo.nl

Flammkuchen met spekjes, kaas en ui

 Specialiteit uit de Elzas
Voorgerecht voor 4 personen

 

Dit heb je nodig:

8 ontdooide plakjes bladerdeeg
200 ml crème fraîche
1 ui
50 gram geraspte kaas
250 gram spek of bacon blokjes
Optioneel: half handje verse bieslook

Koekenpan
Oven
Bakplaat + bakpapier

Zo ga je aan de slag:

Stap 1: Verwarm de oven voor op 200 graden (heteluchtoven).
Stap 2:
Leg het ontdooide bladerdeeg op een bakplaat met pakpapier.
Stap 3: Snij de ui in kleine stukjes.
Stap 4: Bak de spekjes aan in een koekenpan (circa 5 minuten).

Tip: Je hoeft geen boter te gebruiken bij het opbakken van de spekjes in een Tefal pan, in andere pannen wordt aangeraden een klein klontje boter te gebruiken. 

Stap 5: Voeg de gesnipperde uitjes toe in de pan met de spekjes en roer het geheel goed door elkaar.
Stap 6: Besmeer ondertussen het bladerdeeg met de crème fraîche.
Stap 7: Verdeel de spekjes en de ui over de bladerdeeg. Knip er eventueel wat bieslook overheen.

Tip: Handig om bieslook te knippen is deze kruidentang! Hier verkrijgbaar.

Stap 8: Strooi als laatste wat geraspte kaas over de spekjes en de ui.
Stap 9:  Bak de flammkuchen in 20 minuten af in het midden van de oven.

Homemade Flammkuchen met spekjes, kaas en ui - www.chezbo.nl


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “Homemade Flammkuchen met spekjes, kaas en ui