Herfstsalade met pompoen en champignons

Ik liep al heel lang met het idee voor deze salade rond, want het is herfst. Écht herfst: regen en wind saboteren iedere dag mijn weg naar school. Ik ga nog trouw iedere dag op m’n fietsje, maar als het even tegen zit waai ik bijna weg. Nee grapske, maar ik kom meestal wel ruim 20 minuten later aan, de wind wil zelden waaien in mijn rug. Meestal kom ik nét op tijd, of nét te laat. Maartja, dat is niet geheel te wijten aan de wind natuurlijk.. Het feit dat ik ’s ochtends niet op wil staan omdat het nog donker is, speelt zeker een rol. 30 minuten snoozen is langzamerhand deel geworden van mijn ochtendritme…en dan vervolgens langzaam opstaan en met een deken om me heen ontbijten en thee drinken.. Tja, dat zijn de issues van herfst!

Zodoende had ik enorm veel zin in een herfstige salade met ingrediënten die ik zelf bij de herfst vond passen. Het begon met pompoen en champignons, vanzelfsprekend. De kaki had ik bij toeval gekocht en die dag nog niet opgegeten. Ik ben gek op cashewnoten en feta, en rucola geeft nu eenmaal een heerlijke kruidige smaak. Alleen nog een zoetje en dan was de salade wat mij betreft klaar: daar kwamen de appel en de rozijnen om de hoek kijken. Maar bij een salade hoort ook een sausje.. Nu is dit niet m’n sterkste punt en dus vroeg ik m’n vriend om wat in elkaar te flansen. Natuurlijk gebruikte hij zijn favoriete drankje: Whiskey. En zo ontstond deze herfstsalade en leefde hij nog lang en gelukkig. Totdat hij opgegeten werd…


Herfstsalade - Chez Bo

 

Herfstsalade met pompoen en champignons

Ingrediënten

Voor de salade:
Halve pompoen circa 250 gram
2 handjes rucola sla
Halve krop ijsbergsla
2 handjes cashewnoten
2 handjes rozijnen
half bakje circa 125 gram feta
1 kaki fruit
2 appels
250 gram champignons
olijfolie om in te bakken

Voor de makkelijke versie van whiskeysaus:
1 dopje / theelepel whiskey
2 eetlepels yoghurt
2 eetlepels mayonaise
2 eetlepel ketchup
1/2 theelepel chilipoeder
1/2 theelepel paprikapoeder

DSCN2262IMG_9767

Zo ga je aan de slag:

Stap 1: Schil en snij de pompoen in stukjes.

Tip: Dit gaat beter als je de pompoen eerst een tijdje in de oven legt. Je kunt hem dan makkelijker schillen en snijden! Ik leg hem meestal 20 minuutjes op 180 graden.

Stap 2: Was en snij de champignons in stukjes.
Stap 3: Snij de appel en het kaki fruit in stukjes.
Stap 4: Kook de pompoen circa 5 minuten in een kookpan met wat water.
Stap 5: Bak de champignons, de kaki, de appel in een scheutje olijfolie.
Stap 6: Giet de gekookte pompoen af en voeg bij de champignons, kaki en appel.
Stap 7: Was en snij de ijsbergsla en de rucola. Snij de ijsbergsla in reepjes.
Stap 8: Verkruimel de feta.
Stap 9: Maak de saus door alle ingrediënten goed te mengen. (whiskey, yoghurt, mayo, ketchup, chilipoeder en paprikapoeder)

Tip: Je kunt de salades zelf opmaken, of alle ingrediënten op tafel zetten en je gasten dit zelf laten doen.
(net zoals ik heb gedaan)

Stap 10: Vergeet bij het opmaken van je salade de rozijnen en de cashewnoten niet! 

DSCN2269
DSCN2272
IMG_9768

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees vorig bericht:
Broodje zelfgemaakte tonijnsalade met tomaat

Het is weer tijd voor een lekker receptje van "ons mam". We zijn thuis allemaal erg fan van tonijnsalade. Bijvoorbeeld...

Sluiten