Ovenschotel met kip en kerrie-kaassaus 1


Een overheerlijke ovenschotel
en ondertussen tijd om wat anders te doen

De oven is, in mijn keuken, het meest gebruikte keukenapparaat. Dat is niet voor niets: je kunt zoveel lekkere gerechten bereiden in de oven. Tegenwoordig brand ik allerlei soorten noten in de oven, dan worden ze mooi egaal bruin. Ieder weekend gaat de oven aan om ‘snel’ even wat lekkers te bakken, gewoon omdat het kan. Last but not least: ovenschotels, daar ben ik gek op! Waarom? Je kunt ze de avond of ochtend van tevoren maken, zodat je ’s avonds alleen nog maar de ovenschaal in de oven hoeft te schuiven. Ondertussen doe je nog snel even wat anders en dan staat er zonder enige moeite een overheerlijke ovenschotel op tafel. Ideaal als je na je werk geen zin meer hebt om uitgebreid te koken. Mijn eeuwige favoriet: een ovenschotel met kip, zuurkool, abrikozen en een kerrie-kaassaus.


Ovenschotel met kip,
zuurkool en een kerrie-kaassaus

500 gram aardappelen (het liefst vastkokend)
250 gram zuurkool (gefermenteerde zuurkool uit een zakje)
Gebruik je verse zuurkool? Kook deze dan vooraf circa 25-30 minuten.
125 gram gerookte kipfilet
75 gram abrikozen
20 gram boter
20 gram bloem
200 milliliter melk
75 gram geraspte kaas
1/2 theelepel kerriepoeder
oven + ovenschaal
vergiet

Stap 1: Verwarm de oven voor op 200 graden.
Stap 2: Leg de abrikozen in warm water, zodat ze zacht worden.
Stap 3: Schil de aardappelen en snij ze in schijfjes. Kook de schijfjes vervolgens in een pan met voldoende water in 8-10 minuten gaar. De aardappelschijfjes moeten ondergedompeld liggen.

Tijd besparen? Koop kant-en-klare voorgekookte aardappelschijfjes. Dan hoef je de aardappelen niet meer te koken en te snijden.

Stap 4:
Breng de zuurkool in een andere pan aan de kook, hooguit vijf minuten.
Stap 5: Snij ondertussen de gerookte kip in reepjes (indien nodig).

Tijd besparen? Koop gerookte kipreepjes, dan hoef je de kip niet meer te snijden.


Stap 5:
Giet zowel de aardappelen (indien nodig) en de zuurkool af door middel van een vergiet.
Stap 6: Indien de aardappelen nog niet klaar zijn, kun je in de tussentijd de saus alvast voorbereiden. Let wel op dat je moet blijven roeren, anders koekt de saus aan. Zet een pan op het vuur, laat de boter zachtjes smelten.
Stap 7: Voeg de bloem toe, wanneer de boter gesmolten is. Blijf goed roeren!
Stap 8: Voeg in kleine beetjes de melk toe. Wacht met het toevoegen van meer melk totdat al de melk is opgenomen. Ga hiermee door totdat alle melk is toegevoegd.
Stap 9: Voeg de helft van de kaas toe en roer goed door. Voeg tenslotte een halve theelepel kerriepoeder toe en roer nog een keer goed door. Voilà, de saus is klaar.
Stap 10: Leg de aardappelen, zuurkool, kip en abrikozen in de ovenschaal en giet daarover de saus. Maak af met nog wat kaas en zet de schotel 15 minuten in de oven, totdat de kaas mooi gesmolten en goudbruin is.

Variatietip: Vervang de kip door walnoten.


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “Ovenschotel met kip en kerrie-kaassaus