0

Homemade: Croutons


Vanavond wil ik graag een snelle kooktip met jullie delen!
Heb je oud brood of stokbrood over van bijvoorbeeld een picknick (in mijn geval) dan kun je daar prima nog wat lekkers van maken! Wentelteefjes is een optie… maar deze optie mag er ook zijn: Croutons! Lekker voor bij een zelfgemaakt soepje, of het nu courgette, tomaten of erwtensoep is, croutons kunnen altijd.
Terwijl je je lunch of je soep bereid, maak je zonder heel veel moeite een schaaltje croutons.
Trouwens ook erg lekker door een salade!

Croutons

 Schaaltje vol homemade Croutons
Bereidingstijd: 5 minuten – Baktijd: +- 20 minuten
Lekker extraatje voor bij de soep of salade

Dit heb je nodig:

– Oud (stok)brood
– Olijfolie
– Zout/kruiden
– Bakplaat met bakpapier en oven
of
– Koekenpan en schaaltje

Zo maak je de croutons in de oven: (geen omkijken naar)

Stap 1: Scheur/snij het stokbrood in stukjes.
Tip: Wil je vierkante croutons maken, gebruik dan sneetjes wit of bruin brood zonder korst.
Snij deze in kleine vierkantjes en volg de volgende stappen.
Stap 2: Leg de croutons op de bakplaat met bakpapier, besprenkel ze met wat olijfolie en wat zout of kruiden naar keuze.
Stap 3: Bak de croutons 10 minuten op 180 graden in het midden van de oven. Schep ze daarna om en bak nogmaals 10 minuten op 180 graden.

Zodra ze mooi goudbruin zijn zijn ze klaar! Ga af en toe kijken of de oven niet te hoog staat, worden de croutons te snel bruin? Zet dan de oven op 170 graden.

Zo maak je croutons in de koekenpan: (snel)

Stap 1: Scheur/snij het stokbrood in stukjes.
Tip: Wil je vierkante croutons maken, gebruik dan sneetjes wit of bruin brood zonder korst.
Snij deze in kleine vierkantjes en volg de volgende stappen.
Stap 2: Doe de stukjes brood in een schaaltje, schep ze om met de olijfolie en zout
(eventueel nog extra kruiden die je zelf lekker vindt).
Stap 3: Zet een koekenpan op middelhoog vuur en doe de stukjes brood in de pan.
Stap 4: Bak ze goudbruin. Let op: Schep wel regelmatig om, zo voorkom je dat ze aanbranden!

Bewaartip: Bewaar de croutons in een afgesloten trommel tot wel 2 weken!

  Geen zin om croutons te maken? Voer de beestjes bij de kinderboerderij!

Zo, klaar is Kees! Heb je geen zin om croutons te maken van je oude brood? Dan kun je altijd nog naar de dichtstbijzijnde kinderboerderij om daar de beestjes blij te maken met het brood! Jeugdsentiment! Bij ons in de buurt is namelijk een soort kinderboerderij, genaamd “het Hertenpark”. Een aantal herten, 2 lama’s en een pauw lopen daar vrolijk vrolijk rond. Vroeger liep ik daar vaak met mijn ouders naartoe om de dieren te voorzien van brood en met Dierendag mochten we daar altijd naartoe met onze knuffels om de beesten te aaien.

Tja, alles beter dan je brood weggooien toch?

Liefs, Bo

Tags: , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees vorig bericht:
Low-carb: zucchini lasagna

This lasagna is made of zucchini instead of lasagna sheets, which makes it more healthy and a low-carb recipe. For...

Sluiten