Boerenkool in een ander (winter)jasje


Iedere maand schrijf ik een recept voor het magazine: Reek goed voor mekaar. In de editie van januari staat een recept met in de hoofdrol een typische wintergroente, maar dan net even in een iets ander jasje. Zoek je iemand die een enthousiast en spontaan artikel of recept voor je kan schrijven? Mail dan naar info@chezbo.nl, ik overleg graag over de mogelijkheden.

Met de winterjas aan stappen we naar buiten. Het sneeuwt wel niet, maar het is ijzig koud geweest in de eerste maand van dit nieuwe jaar. Het is uiteraard dé tijd voor zware kost: stamppotten, stoofpotjes en ovenschotels nemen hun plaats in tijdens het avondeten. Boerenkool met worst spant de kroon wat betreft traditioneel wintervoedsel. Geen wonder, want boerenkool is bijzonder. Het is één van de gezondste groenten op aarde en bevat veel goeds: bijvoorbeeld vitamine A, vitamine C en ijzer. Jammer dat we niet meer met deze coole kool doen. Om mee te beginnen: wat dacht je van een simpele salade van boerenkool? Niet zo zwaar, super gezond en je hoeft met het eten van je salade niet te wachten tot de zomer (want dat duurt nog wel even!).

Boerenkool salade - chez bo

Boerenkool in een ander (winter)jasje

Een keigoeie kool vol vitamines en mineralen

Salade voor circa 2 personen

Dit heb je nodig:

150 gram boerenkool (gesneden)
3 zoete aardappels
4 eetlepels gedroogde cranberries
4 eetlepels walnoten
100 gram fetakaas of witte saladekaas

1 theelepel mosterd
4 eetlepels olijfolie
2 eetlepels citroensap
zout en peper
grillpan of koekenpan met deksel
vergiet

Boerenkoolsalade - chez bo

Zo maak je het:

Stap 1: Snij de zoete aardappels met een heel scherp mes in schijven.
Stap 2: Gril de zoete aardappels aan beide kanten op middelhoog vuur met een deksel op de pan. Draai af en toe om met een knijptang of spatel. Wanneer de schijven een mooi bruin kleurtje hebben gekregen én ze helemaal zacht zijn (prik er even met een vork in), dan zijn ze klaar. Hoelang dit duurt ligt aan de pan en aan de dikte van de schijven. Hoe dikker, hoe langer ze nodig hebben. Snij ze daarna in reepjes.
Stap 3: Leg de gedroogde cranberries in een bakje met warm water.
Stap 4: Snij de fetakaas in kleine stukjes.
Stap 5: Was de boerenkool en laat goed uitlekken in een vergiet.
Stap 6: Giet ook de gewelde cranberries af en laat uitlekken in het vergiet.
Stap 7: Maak een dressing van de mosterd, olijfolie, citroensap en zout en peper.
Stap 8: Vul een saladekom of diep bord met de boerenkool, cranberries en schijven zoete aardappel.
Stap 9: Giet de dressing over de salade heen en meng goed door elkaar.
Stap 10: Strooi als laatst de walnoten en de feta over de salade.

* Variatietips: Vervang de boerenkool door rauwe spinazie of een slamelange.
Vlees toevoegen? Bak 100 gram spekjes in een droge koekenpan en voeg toe.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *